In het spoor van ebola

Mijn leven als virusjager

Guido van der Groen

Het boek

In het spoor van ebola
Mijn leven als virusjager

Auteur: Guido van der Groen
Coauteurs: Christine Caals, Marc Geenen

‘Geef mij maar wat virussen.’ Toen de jonge onderzoeker Guido van der Groen in 1976 met dat verzoek naar zijn baas stapte, betekende dat de start van een onwaarschijnlijke carrière als virusjager. Een goedkope thermosfles met daarin de bloedstalen van een overleden Belgische missiezuster in Zaïre, zette hem op het spoor van een ‘kanjer’ van een virus: ebola. In de herfst van 1976 vertrok hij met een internationaal team naar Afrika om jacht te maken op het uiterst dodelijke virus.

Met de recente verwoestende ebola-uitbraak in West-Afrika komt van der Groen veertig jaar na datum opnieuw zijn oude vijand en ‘maîtresse’ tegen. In het spoor van ebola vertelt het spannende levensverhaal van een vermaarde onderzoeker en van de gevaarlijke virussen die overal schuilen. Een verhaal over geniale wetenschap in soms erbarmelijke omstandigheden, slingerend tussen ellende en hoop, tussen harde kritiek en ontwapenende humor. Een uniek document voor wie inzicht wil krijgen in virussen en de massahysterie die ze weleens veroorzaken.

Guido van der Groen is emeritus hoogleraar virologie en voormalig hoofd van de Dienst Microbiologie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Hij is medeontdekker van het ebolavirus. Hij schreef dit boek samen met biografe Christine Caals en wetenschapsjournalist Marc Geenen.

EAN: 9789401425995
Aantal pagina's: 312
Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo