In het spoor van ebola

Mijn leven als virusjager

Guido van der Groen

Films

The Story of Yambuku is een 18 minuten durende Engelstalige documentaire van co-auteur Marc Geenen met historische beelden die in 1976 werden gedraaid door viroloog en amateurfilmer Guido van der Groen in Yambuku (Zaïre) en met interviews die Marc 20 jaar later had met dr. Muyembe, Guido zelf en twee andere leden van het internationale onderzoeksteam, Joel Breman en Karl Johnson. De film gaat niet alleen over de ravage van de eerste ebola-outbreak en de fouten die werden gemaakt, maar ook over de veerkracht en de zin voor humor waardoor de zwaar getroffen bevolking overeind kon krabbelen, het onderzoeksteam zijn werk kon doen en de overlevende Vlaamse zusters langzaam konden herstellen van de catastrofe die ze hadden meegemaakt.

Clip zonder geluid met kleurenbeelden van Guido in het Ngaliema-ziekenhuis in Kinshasa, waar hij een isolator heeft gebouwd op betonstenen. Kinshasa – oktober 1976. Zie boek pagina 63.

Clip zonder geluid met kleurenbeelden van Guido onderweg naar Yambuku. Aan boord van het vliegtuig wordt gelezen in de krant, waarin een artikel over Stefaan Pattyn staat. Na een tussenlanding in Mbandaka zien we hoe Peter Piot het vliegtuig opwacht in Bumba en meehelpt met het inladen van de landrovers. Een vermoeide Guido stapt uit. Mbandaka en Bumba – 16 november 1976. Zie boek pagina 74.

Oefening met een “fictieve” ebolapatiënt, om het personeel te trainen voor het geval dat de epidemie terug zou uitbreken na vertrek van het onderzoeksteam. Verbranding van beschermkledij. Omgeving van Yambuku – 1976.

De Vlaamse Zuster Genoveva praat over beelden van het ontruimde ziekenhuis van Yambuku. 1976.

Beelden van de plaats waar de overleden geestelijken begraven werden, foto’s van hen, en de desolate sfeer in het ontruimde ziekenhuis en de lege missieschool van Yambuku. 1976. Zie boek pagina 75.

Beelden van een misviering in Yambuku. Een Afrikaanse mis is een feest met zang, muziek en slagwerk, waaraan iedereen actief deelneemt. 1976.

Margareth Isaacson neemt bloed af van een herstelde ebolapatiënte, voor plasmaferese. Yambuku – 1976. Zie boek pagina 65 en 75.

Grappig fragment uit een uitzending door het “Yambuku Broadcasting System” dat Guido opzette om een beetje ontspanning te bieden tussen de ellende door. Achtereenvolgens: Margareth Isaacson en de dorpelingen bij het vertrek van een helikopter die hulpgoederen heeft gebracht, een aankondiging door “omroepster” Zuster Geno, een “commercial break” met een cartoon van Guido waarin reclame wordt gemaakt voor antistoffen, Karl Johnson in radiocontact met Kinshasa, een geit die Guido kennelijk boeit, de reparatie van een fiets die gebruikt wordt voor het epidemiologische veldwerk en een muzikaal interludium. Yambuku − 23 november 1976. Zie boek pagina 77.

Zwart en blank genieten van de druk bijgewoonde maar enigszins chaotische voetbalderby Yambuku-Yandongi, waarbij Guido onder meer op de geconcentreerde grensrechter inzoomt. Na de rust leidt een overduidelijke handsbal tot een strafschop, die Guido uiteraard niet wil missen. Hij rent het hobbelige veld op en filmt hoe de bal feilloos in de linkerbovenhoek van het doel wordt getrapt, waarna een volksfeestje uitbreekt. Yambuku – 1976. Zie boek pagina 78.

Aankomst van hulpgoederen, maar vooral van de nieuwe stroomgenerator, zo groot dat delen ervan moeten worden gedemonteerd voor het monster op zijn plaats geraakt. Het kost wat tijd maar voor de technisch en logistiek geïnteresseerde kijker kan dit boeiend zijn. Bovendien duurde het in werkelijkheid nog veel langer! Yambuku – 1976. Zie boek pagina 78.

Clip zonder geluid met kleurenbeeld van een koloniaal aandoende maar vrolijke zondagse bootuitstap op de Duarivier. 28 november 1976. Zie boek pagina 79.

De zichtbaar vermoeide Peace Corps-vrijwilliger Del Conn heeft koorts en wordt naar Zuid-Afrika geëvacueerd. Margareth Isaacson doet hem uitgeleide. Karl Johnson rijdt Del naar het vliegveld van Bumba. Yambuku – 29 november 1976. Zie boek pagina 80.